Rijvaardigheidstraining Elektrische Bestelauto's

Per 1 juli 2025 is het niet meer verplicht in het bezit te zijn van een C-rijbewijs voor het besturen van elektrische (bestel)busjes met een toegestane maximum massa tussen de 3.500 – 4.250 kg. Wel is hiervoor een aanvullende rijvaardigheidstraining verplicht.

Er geldt ook een uitzondering van de tachograafplicht voor deze voertuigen mits er binnen een straal
van 100 km rondom de vestigingsplaats van het bedrijf gereden wordt.

Bij Blom Verkeersschool bereiden we u of uw chauffeur optimaal voor op veilig en efficiënt rijden met een zware bestelbus.

✅ Geen C-rijbewijs nodig.
✅ Convenant geldt vanaf 1 juli 2025.
✅ 2 uur E-learning + 3 uur praktijktraining.


Over de training:


    • 2 uur e-learning
    • 3 uur praktijktraining
    • Digitaal certificaat
    • Eigen voertuig

De praktijk wordt gegeven vanaf onze locatie in Etten-Leur, Breda of Tilburg, of bij meerdere deelnemers incompany, bij u op locatie, in heel Nederland.

Direct inschrijven

Prijs € 325,-

excl. BTW per persoon

E-learning

Met onze e-learning leer je alles wat je moet weten om veilig en efficiënt met een elektrische bestelauto (3501-4250 kg) de weg op te gaan. Deze interactieve online training duurt 2 uur en behandelt belangrijke onderwerpen zoals energiezuinig rijden, slim anticiperen op het verkeer en het optimaal gebruiken van rijhulpsystemen. Je krijgt ook inzicht in voertuigveiligheid, batterijbeheer en de invloed van wet- en regelgeving, zoals milieuzones en laadinfrastructuur.

Na het afronden van de e-learning elektrische voertuigen kun je een certificaat downloaden hiervoor. Door de combinatie van theorie, praktijkvoorbeelden en videomateriaal ben je goed voorbereid op de praktische training.

De e-bestelauto praktijktraining

Deze training duurt 2 uur per deelnemer en de volgende onderdelen komen daarin aan bod:

  • Basisvaardigheden: Deelnemers oefenen met de controle van veiligheidssystemen, het gebruik van hulpmiddelen zoals cruise control en lane assist, en het rijden met regeneratief remmen op rustige wegen.
  • Energiebewust rijgedrag: De focus ligt op anticiperen, het bewaren van een veilige volgafstand en het efficiënt benutten van rolvermogen om energie te besparen tijdens het rijden.
  • Veilig rijden in bijzondere situaties: Er wordt geoefend met parkeren bij laadhellingen, het rijden in smalle straten en winkelcentra, en het veilig in- en uitrijden van bedrijventerreinen.
  • Specifieke aspecten elektrische voertuigen: Deelnemers leren omgaan met de snelle acceleratie van elektrische voertuigen, het zekeren van lading, en hoe te handelen bij incidenten zoals stilvallen of brand.
  • Evaluatie en afronding: De les wordt afgesloten met een bespreking, feedback en verbeterpunten van de praktijkervaringen.